Appingedam overweegt aanleg breedband

Als Appingedam zou besluiten op eigen houtje een glasvezelnetwerk aan te leggen, zou dat een primeur voor Nederland betekenen. De overheid laat het aanbieden van breedband tot nu toe over aan het bedrijfsleven.

Het gevolg van de terughoudende opstelling van de overheid is dat bewoners van dunbevolkte gebieden (met name buiten de Randstad) nog altijd zijn aangewezen op internet via een ISDN-verbinding of trager. Behalve een lagere snelheid betekent dit ook dat internetters buiten de Randstad doorgaans meer geld kwijt zijn aan hun internetverbindingen.

Enthousiast

“Ook in Appingedam kun je op dit moment alleen via ISDN of een normaal modem het internet op”, aldus Johannes Post, ambtenaar bij de gemeente Appingedam. “KPN en Essent hebben laten weten dat ze Appingedam voorlopig links laten liggen bij de aanleg van breedband.”

Om de mogelijkheden van een eigen breedbandnetwerk te onderzoeken heeft de gemeente een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door het adviesbureau WebWays. Volgens WebWays blijkt dat in Appingedam ‘al een flinke groep mensen enthousiast is voor een betere infrastructuur’.

Het bureau stelt voor om glasvezelverbindingen tot aan de voordeur aan te leggen. “Achter de voordeur wordt het signaal van glasvezel omgezet naar koperkabel waarop in huis met voordelige apparatuur kan worden aangesloten.”

Het aanleggen van glasvezel tot aan de voordeur kan mogelijk problemen opleveren als de breedbandige internettoegang vervolgens door KPN wordt verzorgd. Onlangs bleek dat KPN geen Mxstream kon aanbieden in een wijk in Amersfoort met glasvezelverbindingen. Het is voor KPN noodzakelijk dat het hele traject vanaf de centrale tot het huis bestaat uit een koperverbinding.

Financieel risico

WebWays verwacht dat een glasvezelnetwerk in Appingedam binnen drie tot vier jaar kostendekkend kan zijn. Een ‘beperkte investering en financiering uit de markt’ is in dat geval wel noodzakelijk. De prijs voor een aansluiting op het breedbandnetwerk zou net zo hoog moeten liggen als een kabel- of ADSL-abonnement.

Post geeft toe dat er een financieel risico verbonden is aan de aanleg van een eigen breedbandnetwerk. “Maar als je geen risico neemt, kom je nooit vooruit.”

De gemeenteraad van Appingedam moet zich nog over de uitkomsten van het onderzoek buigen. De verwachting is dat het besluit over de aanleg van een breedbandnetwerk binnen twee maanden zal vallen.