Cistron-oprichter Danny ter Haar zegt dat hij het merkrecht op de naam Cistron in handen heeft. De curator kan daar echter geen uitsluitsel over geven.
Uit een verkoopovereenkomst die Ter Haar op de site van Cistron heeft gezet, blijkt dat de curator van Cistron Telecom (een oude Cistron BV die al eerder failliet ging) de handelsnaam Cistron aan de Cistron-oprichter heeft verkocht.
Ter Haar heeft daarmee het merkrecht op Cistron in handen, zo claimt hij. Dat zou betekenen dat ook de domeinnaam aan hem toebehoort. “In diverse juridische uitspraken is inmiddels duidelijk geworden dat een merknaam en de bijbehorende domeinnaam als een eenheid worden gezien.”
Concepts ICT, dat de boedel van het vorige week vrijdag failliet verklaarde Cistron Internet Services overnam, verkeert daarentegen in de veronderstelling dat de merknaam aan hen toebehoort. De Bredase internetaanbieder kondigde maandag aan de diensten onder de vlag van Cistron voort te willen zetten.
Oudste rechten
Of Ter Haar met de koop van de merknaam uit de failliete boedel van Cistron Telecom werkelijk de merknaam Cistron in handen heeft gekregen, is echter onduidelijk, zo zegt Martijn Noordermeer van het kantoor Lagro Advocaten dat als curator optreedt.
“Het hangt ervan af wie de oudste rechten heeft op de naam Cistron. Wij weten niet precies wie het recht heeft op de naam. Het zou kunnen dat Concepts ICT met de overname van de immateriĆ«le activa van Cistron Internet Services tegelijkertijd de oudste rechten op de naam Cistron heeft verworven.”
Mocht Concepts ICT de aantrekkelijke naam Cistron niet krijgen, dan zal het bedrijf waarschijnlijk een rechtszaak aanspannen.
Joost van Amstel, aandeelhouder en bestuurder van Concepts ICT: “We hebben met de curator een afspraak gemaakt waarbij we de volledige boedel van Cistron Internet Services overnemen. En dan hebben we het over de bv zoals die eind vorig jaar, begin dit jaar draaide: dus met routers, met servers en met gebruik van de naam Cistron.”
Rechtszaak
Ook Noordermeer houdt de mogelijkheid van een rechtszaak tegen Ter Haar ondertussen open. “Die kans zit erin.”
Van Amstel suggereert dat Ter Haar zich niet aan de regels zou hebben gehouden bij het overhevelen van activiteiten van de ene bv naar de andere. “Het kan niet zo zijn dat een bv die een paar maanden geleden nog draait, nu niets meer om het lijf heeft.”
Noordermeer: “De servers, routers en dergelijke waren al aan meneer Ter Haar verkocht voordat Cistron Internet Services failliet ging. We moeten nu onderzoeken of dat voor een eerlijke prijs is gebeurd. Als dat niet het geval is, worden de schuldeisers benadeeld. Dat kan reden zijn voor een rechtszaak.”