Bevelander Internet Services is dinsdag failliet verklaard. Het bedrijf is ten onder gegaan aan ‘dure wurgcontracten’.
Dat zegt Martijn Bevelander van Bevelander Internet Services. “We zijn kapot gegaan aan de hoge overheadkosten. Ik ben in het verleden te dure verplichtingen aan gegaan, waar we nu niet meer vanaf konden.”
Het gaat daarbij onder meer om een duur kantoorpand in Schiphol. “We hebben daar twee jaar geleden duizend vierkante meter gehuurd op de groei. Er werkten op dat moment 25 à 30 mensen voor Bevelander Internet Services en het idee was dat dat er meer zouden worden. Maar nu waren er op het laatst nog maar acht mensen bij me in dienst.”
Ook betaalde Bevelander te veel voor verbindingen. “We hebben die bandbreedte ingekocht toen de verbindingen nog een stuk duurder waren. Nu de prijzen zijn gedaald, kunnen we niet van die contracten af. De leveranciers bleven halsstarrig vasthouden aan de oude voorwaarden, terwijl ik dezelfde bandbreedte nu voor 10 procent van de oude prijs zou kunnen kopen.”
Tenslotte werd Bevelander achtervolgd door rechtszaken uit het verleden. “Ik was soms dagen bezig met rechtszaken, terwijl ik een verkoper ben. Het gaat daarbij onder meer om een rechtszaak tegen GlobalOne, waarvan we facturen niet betaald hadden.”
Naïeve jongen
“Ik ben af en toe een naïeve jongen geweest”, geeft Bevelander toe. “Ik heb managers in dienst genomen die me zouden helpen bij de beursgang, maar achteraf vooral op het geld uit waren en de stoelpoten onder me vandaan probeerden te zagen.”
Op het hoogtepunt van de internethype presenteerde Bevelander zichzelf regelmatig als succesvol internetondernemer. De Telegraaf noemde de jonge zakenman een ‘internet-tycoon’, terwijl een financier het zelfs liefkozend had over ‘de Bill Gates van de toekomst’. Bevelander verscheen regelmatig in tv-programma’s.
Veel internetters zetten echter vanaf het begin vraagtekens bij de verhalen van ‘de Beev’. Hij zou de omzet van zijn bedrijf schromelijk overdrijven. Bovendien maakte Bevelander zich weinig geliefd door de domeinnamen van bedrijven te ‘kapen’.
Bevelander heeft ervan geleerd, zegt hij nu. “Ik heb me de laatste twee jaar aardig stilgehouden in de publiciteit. Ik zal ook nooit meer een bedrijf beginnen onder de naam Bevelander. Ik wil me distantiëren van de foute beslissingen die ik in het verleden heb gemaakt.”
Dupe
De ‘paar duizend’ klanten zullen volgens Bevelander voorlopig geen hinder ondervinden van het faillissement. “Ik wil niet dat de klanten de dupe worden van de situatie. We proberen een goede oplossing te vinden.”
Over de omvang van de schuld wil Bevelander niets kwijt. “Daar laat ik me verder niet over uit. Maar er zullen niet veel schuldeisers zijn. Ik ben de zoon van een accountant, dus ik heb geprobeerd de boel zo netjes mogelijk achter te laten.”
Bevelander kijkt voorzichtig vooruit. “Ik heb er veel privégeld in gestopt, maar dat houdt een keer op. Ik wil nu met een schone lei opnieuw kunnen beginnen.” Bevelander gaat onder meer door met zijn chatsite Chatplaza. “Maar er zijn meer bedrijven waar ik mee bezig ben.”