Vanaf 2006 moet de Nederlandse overheid alleen nog maar contracten afsluiten met leveranciers van software die aangepast mag worden.
Dat zegt het Tweede-Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) in de Volkskrant. Volgens Vendrik leunt de publieke sector te zwaar op de producten van enkele leveranciers.
Er is al langer kritiek op de afhankelijkheid van de overheid van enkele grote leveranciers. Vorige week werd al bekend dat de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) een onderzoek instelt naar de dominante positie die Civility (een dochter van PinkRoccade) en Centric hebben bij het leveren van applicaties voor sociale diensten en gemeenten.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) klaagde er in juli van dit jaar over dat Microsoft en Novell te hoge prijzen zou vragen voor hun producten.
Vendrik wil dat de overheid het voortouw neemt bij het stimuleren van het gebruik van open-source software. Vanaf 2006 zou de overheid alleen maar software waarvan de broncode beschikbaar is voor het publiek, mogen gebruiken. “Bedrijven die zich vanaf 2006 niets aantrekken van de regels verliezen de overheid als klant”, aldus Vendrik in de Volkskrant.
Het GroenLinks-Kamerlid wil dat de overheid volgend jaar een miljoen euro uittrekt om het maken van open-source software te stimuleren.
Op de site van GroenLinks staat meer informatie over het plan ‘Software open u!’ waarin GroenLinks de minister van Economische Zaken voorstelt om het voortouw te nemen bij het doorbreken van de machtspositie van softwareleveranciers.