Internetaanbieder Cistron gaat in het vervolg gebruikmaken van Microsoft. Mensen kunnen hun postcode meenemen, als ze gaan verhuizen.
Internetaanbieder Cistron is ‘om’. “De Cistron Group, bekend om haar no-nonsense technische benadering van de xDSL markt, gaat technologie van Microsoft gebruiken om zo haar technische voorsprong in Nederland te behouden”, schreef de provider gisteren in een bericht op zijn voorpagina.
“Alle Cistron klanten zullen een Microsoft Passport krijgen en een Hotmail-account. Hierdoor zal spam tot het verleden behoren. Alleen aanbiedingen waarvoor de klant echt geïnteresseerd is zullen naar hem gemaild worden. Cistron is al in overleg met honderden bedrijven om deze waardevolle gegevens aan te bieden.”
Veel lezers van WebWereld hadden Cistron door. Vanaf een uur of twee stroomden de berichten binnen van lezers die met de nodige smilies verwezen naar het bericht op de site van de internetaanbieder.
Postcodeportabiliteit
IPing Research verspreidde het bericht dat ‘de huidige gang van zaken rond het verstrekken van postcodes in Nederland zijn langste tijd heeft gehad’. Er zou op korte termijn een tekort aan postcodes ontstaan. Ook zou Brussel bezwaar maken tegen de uitgifte van postcodes door één commerciële partij.
Daarom zal er postcodeportabiliteit worden ingevoerd. Invoerdatum: 1 april. “Na een zorgvuldige selectie uit tientallen kandidaten is het onafhankelijke onderzoeksbureau IPing Research BV te Leiden geselecteerd om toe te gaan zien op het eerlijk en onpartijdig uitvoeren van deze maatregel.”
Biologische virussen
De virussite Coderz.net meldt dat diverse makers van computervirussen zich ‘geïnspireerd door terroristische aanvallen en oorlogen’ gaan storten op de ontwikkeling van biologische virussen. “We zijn nog steeds op zoek naar mensen die mee willen doen. Dit werk vereist veel tijd, geld en – in tegenstelling tot het schrijven van computervirussen – sociale vaardigheden.”
Payback v1.0
De best uitgewerkte 1-aprilgrap is afkomstig van de Britse internetnieuwssite The Register. Daarop verscheen een bericht over het nieuwe softwarepakket Payback v1.0 van het it-beveiligingsbedrijf Backfire Security.
Met de software zou het mogelijk zijn om hackers ’terug te pakken’. Bij de tegenaanval verzamelt Payback v1.0 allerlei beschikbare internetdata, zodat de tegenaanval met 6000 procent wordt opgevoerd.
“Ons doel is hackers en virusmakers nog voor het eind van 2004 van internet verdreven te hebben”, zo tekent The Register op uit de mond van directeur Archie Mendoza. Onder meer de Automatisering Gids trapte in de grap van The Register.
SETI@Leiden
Wireless Leiden kondigt aan een bijdrage te gaan leveren aan de speurtocht naar buitenaardse intelligentie. “Gezocht wordt naar radiosignalen die alleen in een smal frequentiegebied voorkomen, in tegenstelling tot die van sterrenstelsels (quasars, pulsars) die juist een heel breed gebied bestrijken.”
“Wireless Leiden heeft in samenwerking met WiFi-antennespecialist Gandalf een zogenaamde ‘linear phased-array’ antenne gebouwd, die bestaat uit een groot aantal onderling verbonden WiFi schotelantennes.”
Overname
Jouwmening.nl, een site die pas enkele weken online is, verspreidde maandag het bericht dat de site was overgenomen door een ‘internationaal marktonderzoekbureau’. “Beide partijen hebben hierover eind vorige week overeenstemming bereikt. Morgen zal de naam van de nieuwe eigenaar en het bedrag dat deze heeft betaald voor de site bekend worden gemaakt.”
Veilig Amersfoort
Eind vorige week werd al bekend dat een Amersfoortse website waarop beschrijvingen van plaatselijke criminelen zouden verschijnen (de ‘digitale schandpaal’) een vervroegde 1-aprilgrap was.
Sommige internetters zetten ook daar hun vraagtekens bij. Een WebWereld-lezer vermoedt dat de schandpaal aanvankelijk wel degelijk serieus was. “Volgens mij zijn ze bang geworden voor represailles of rechtszaken van criminelen die op die website zouden staan, en hebben ze het daarom maar opgedoekt onder het mom van ‘het was een 1-aprilgrap’.” Dit wordt overigens bestreden door één van de initiatiefnemers van Veilig Amersfoort.
Sinds vrijdagmiddag is de site van de projectgroep Veilig Amersfoort niet meer bereikbaar.