Belgische virusschrijfster plaagt virusbestrijder

Met de regelmaat van de klok slaagt Cluley er in om de toorn van virusschrijvers over zich af te roepen. Zo kwam Cluley in augustus 2002 in het nieuws, toen hij zei dat de makers van computervirussen zijn geobsedeerd door seks en computerspelletjes.

Die obsessie zou blijken uit de onderwerpen die virusmakers voor hun creaties kiezen. Veel virussen hebben de naam van bekende vrouwen (zoals Anna Kournikova, Jennifer Lopez en Britney Spears). Ook refereren sommige virusschrijvers aan games.

De Belgische virusschrijfster Gigabyte zei destijds in een reactie tegenover WebWereld dat zij dacht dat het niet de virusschrijvers waren die geobsedeerd waren, maar Cluley zelf. Om daar met een knipoog aan toe te voegen: “Misschien is hij gewoon gefrustreerd omdat hij zelf dikwijls van die seksgerelateerde attachments opent en geïnfecteerd raakt?”

Coconut

Het nieuwe virus van Gigabyte, Coconut, bevat dan wel geen seksgerelateerd attachment, maar wel een computerspelletje, waarbij je met kokosnoten moet gooien naar Cluley en naar de Belgische hacker Frans Devaere.

Devaere (beter bekend onder zijn schuilnaam ‘Redattack’) verwierf in 1999 bekendheid toen hij de Generale Bank hackte. Gigabyte beschouwt Redattack als een ‘wanabe hacker die denkt dat hij cool is’. “Toen hij zo vaak op tv was, had ik al de neiging om iets naar ‘m gooien, een kokosnoot bijvoorbeeld.”

Spelers kunnen voor het raken van Cluley twee punten krijgen en voor Redattack één punt. Hoe meer punten een gebruiker verzamelt, hoe minder bestanden het virus infecteert. Als een gebruiker geen enkel punt haalt, worden zes bestanden geïnfecteerd; bij één punt vijf bestanden enzovoorts.

“Het ‘leuke’ daaraan is dat je het spel weer moet spelen als je een geïnfecteerd bestand opent, waardoor je het risico loopt op nog meer geïnfecteerde bestanden”, aldus Gigabyte.

Geobsedeerd

Volgens Cluley is het nieuwe virus een bewijs dat ook Gigabyte ‘geobsedeerd’ is. “Gigabyte blijft geobsedeerd om de wereld te bewijzen – en mij in het bijzonder – dat niet alleen jongens virussen kunnen schrijven. Ik heb echter nooit gezegd dat vrouwen geen virussen kunnen schrijven. Doorgaans hebben ze echter wat beters te doen.”

Gigabyte lacht de psychologische analyse van Cluley weg. “Het idee dat ik virussen zou schrijven om te bewijzen dat vrouwen dat ook kunnen, is afkomstig uit een interview met Newsbytes waarin ik verkeerd geciteerd ben. Daardoor leek het dat ik allerlei feministische beweegredenen had.”

Dat ze Coconut heeft geschreven heeft een heel andere reden, zegt Gigabyte. “Vorig weekend was ik in een gekke bui en had niets te doen. Ik eet best graag kokosnoten en daardoor kreeg ik dat idee. Het was de ingeving van het moment.”

Het Coconut-virus is nog niet ‘in het wild’ gesignaleerd.