Wanadoo dumpt omstreden Kazaa-versneller

“PeerCache was een technisch experiment dat eind juli compleet is gestopt”, verklaart Anthony Filbien van Wanadoo desgevraagd. Eind juni werd bekend dat Wanadoo Nederland een licentie op PeerCache had genomen.

PeerCache is ontwikkeld door Joltid, het Zweedse bedrijf van Kazaa-bedenker Niklas Zennström. Bij PeerCache worden bestanden waar bij Kazaa-gebruikers veel vraag naar is, opgeslagen in een cache van de provider. Wanadoo Nederland was geïnteresseerd in de dienst, omdat de provider hoopte op die manier te besparen op zijn netwerkkosten.

Bestanden hoeven bij PeerCache in veel gevallen niet meer bij een gebruiker bij een andere provider te worden opgehaald. Gunstig voor de gebruikers van Kazaa die zo snel een bestand kunnen downloaden en gunstig voor de provider die minder kosten maakt voor (internationaal) dataverkeer.

Joltid

De beslissing van Wanadoo om geen gebruik te maken van PeerCache is een tegenvaller voor Joltid. Tegenover CNet verklaarde Joltid dat drie grote Europese internetaanbieders een licentie zouden hebben genomen op PeerCache. Alleen de naam van Wanadoo Nederland kwam in de publiciteit. De andere providers hielden zich stil.

Volgens Zennström zou het <i>cachen</i> van bestanden onder de Europese wetgeving zijn toegestaan. Ook Wanadoo Nederland was die mening aanvankelijk toegedaan. “Caching is volgens Europese richtlijnen toegestaan zolang de bestanden niet langer dan 48 uur op de server blijven staan”, aldus Lammert van Raan van Wanadoo Nederland eind juni tegenover Emerce.

Tim Kuik van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Stichting Brein betwijfelt dat echter. “Een populair bestand zou na die 48 uur onmiddellijk opnieuw in de cache worden opgenomen. In de praktijk stelt een provider een dergelijk bestand dan gewoon ter beschikking. Daar kun je de nodige juridische vragen bij zetten.”

Experiment

Volgens Filbien moet de samenwerking met Joltid vooral gezien worden als experiment. “De test was bedoeld om een mogelijke optimalisering van het netwerk en het gebruik van bandbreedte te bekijken. We zijn natuurlijk nooit van plan geweest om piraterijpraktijken te ondersteunen.”

“Op het moment dat alle relevante partijen overeenkomen om muziek- en filmcatalogi commercieel via internet te exploiteren, dan is het nodig dat de netwerken het verkeer op een goede manier kunnen verwerken. Daarvoor is het van belang dat internetaanbieders actief deelnemen aan dit soort testen.”