PvdA speelt vals bij presentatie Stemwijzer

De makers van Stemwijzer nodigen bij de lancering van de online stemhulp een aantal politici uit die de test moeten doorlopen. Het is elke keer weer reden voor vrolijkheid: politici die bij de presentatie van de Stemwijzer niet bij hun eigen partij uitkomen.

Regelmatig komt het voor dat een VVD’er op D66 uitkomt of dat een CDA’er zich meer bij de standpunten van de VVD thuis blijkt te voelen. Vijf jaar geleden, bij de vorige Europese verkiezingen, ging PvdA-lijsttrekker Max van den Berg de fout in. Hij kreeg het advies om CDA te stemmen.

Dit jaar kwamen alle deelnemende politici wel bij hun eigen partij uit. Volgens Thijs Berman, kandidaat namens de PvdA, was dat geen verrassing. Op zijn weblog plaatste hij een bericht dat de presentatie van de Stemwijzer ‘doorgestoken kaart’ was.

“Wat de aanwezige journalisten niet wisten was dat meerdere kandidaten de vragen al kenden”, schrijft Berman. “Ook ik had tot mijn verbazing de vragen doorgemaild gekregen, met de gewenste PvdA-antwoorden erbij.” Volgens Berman zouden ook de kandidaten van de ChristenUnie en het CDA de antwoorden al kennen.

Verwijderd

Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie die verantwoordelijk is voor de Stemwijzer, ontkent dat het IPP de vragen van tevoren aan de kandidaten heeft doorgespeeld. “Dat is absoluut niet het geval.”

De Graaf vermoedt dat Berman de vragen heeft gekregen van de PvdA. “Wij leggen de partijen altijd de stellingen voor, zodat zij kunnen controleren of onze interpretatie van hun standpunten overeenkomt met de manier waarop de partijen er zelf tegenaan kijken.”

“Blijkbaar is Berman nog niet zo’n goede politicus dat hij doorheeft wie de vragen heeft doorgemaild”, zegt De Graaf. “Daarom heeft hij een paar conclusies getrokken die niet stroken met de werkelijke gang van zaken.”

De Graaf heeft contact gezocht met Berman. “Die heeft echter niet gereageerd.” Wel heeft de kandidaat-EuroparlementariĆ«r het bericht inmiddels van zijn weblog verwijderd. Weblogger Blokje wist het bericht echter uit zijn cache te vissen en heeft het online gezet.

Overbluffen

Berman, voorheen correspondent voor het Radio 1 Journaal, meent zelf niet dat hij heeft valsgespeeld. “Ik ben echt niet de enige die de antwoorden al van tevoren wist. Alleen kom ik er als enige voor uit.” Maar het blijft valsspelen, toch? “Nee. Ik ging ervan uit dat iedereen de antwoorden wist.”

Al tijdens de presentatie liet Berman naar eigen zeggen doorschemeren dat hij de ‘goede’ antwoorden al kende. “Ik kreeg meteen een bestraffende blik van de lijsttrekker van de ChristenUnie. Daardoor liet ik me overbluffen. Vervolgens heb ik mijn bek gehouden. Dat had ik natuurlijk niet moeten doen. Dat is mijn onervarenheid, ik ben een nieuweling.”

Berman vindt dat hem nu onrecht wordt aangedaan. “Ik ben juist op de lijst voor de PvdA gezet vanwege mijn openheid als journalist. Weg met de achterkamertjes! Daar staat de PvdA voor. Dat ik naar buiten breng dat ik de antwoorden al wist, laat zien dat de PvdA openheid wil.”

Hoort het soms ook bij de openheid van de PvdA om een bericht van je weblog te verwijderen? Berman: “Jij bent lekker vrolijk over de politiek, zeg. Ik ben gewend aan de radio. Daar is een bijdrage na 2,5 minuut ook weg. Dat doe ik op mijn site ook: ik gooi alles weg. Ik heb geen archief.”