Het openbaar ministerie (OM) gaat proberen om zes Nigerianen die onlangs werden vrijgesproken van oplichting, alsnog veroordeeld te krijgen.
Dat zegt Robert Meulenbroek, woordvoerder van het arrondissementsparket Amsterdam. Anderhalve week geleden sprak de Amsterdamse rechtbank dertien West-Afrikaanse verdachten vrij van betrokkenheid bij het versturen van oplichtersmailtjes.
Dat de verdachten werden aangetroffen in woningen van waaruit spam werd verstuurd, was onvoldoende bewijs, zo oordeelde de rechtbank. “In de zes zaken waar we hoger beroep aantekenen, denken we dat er wel degelijk een link valt te leggen tussen de verdachten en de computers”, zegt Meulenbroek.
“Er zat ook iemand bij die tijdens de arrestatie geld over het balkon heen wierp. Dat wijst er volgens ons op dat de verdachten wel degelijk bij dubieuze praktijken betrokken waren”, stelt Meulenbroek.
Volgens het OM maakten de arrestanten onderdeel uit van een oplichtersbende die op grote schaal spam verstuurde via Chello. De zwendelaars probeerden met hun berichten mensen te verleiden om geld aan hen te betalen. Mensen die op dergelijke voorstellen ingaan, verkeren ten onrechte in de veronderstelling dat ze op die manier veel geld kunnen verdienen.
Verstek
Bij zeven van de dertien verdachten die werden vrijgesproken, ziet het OM te weinig aanknopingspunten voor een hoger beroep. “Het is moeilijk om die verdachten aan de computers te linken. Daar hebben we dus waarschijnlijk geen kans”, zegt Meulenbroek.
De zes verdachten tegen wie hoger beroep is aangetekend, zijn inmiddels waarschijnlijk het land uit. Ook bij de eerste rechtszaak kwamen zij niet opdagen. “Ze kunnen bij verstek veroordeeld worden. Als ze het land weer binnenkomen, kunnen ze alsnog in de kraag worden gegrepen”, aldus Meulenbroek.
Van de 52 personen die de politie bij de actie in januari arresteerde, zit er op dit moment nog één vast. Zijn zaak is aangehouden.