Brein waarschuwt voor de laatste keer

Hardere acties van Brein tegen gebruikers van p2p-diensten als Kazaa hangen al geruime tijd in de lucht. In juli vorig jaar kondigde de auteursrechtenorganisatie al aan dat het eind 2004 of begin 2005 muziekaanbieders op uitwisseldiensten wilde aanpakken.

In augustus begon Brein met het versturen van waarschuwingen naar gebruikers van p2p-diensten die muziek aanbieden. De toon die Brein in deze berichten aanslaat, wordt nu een stuk fermer.

“U pleegt inbreuk op het auteursrecht en de naburige rechten van de makers, uitvoerende kunstenaars en producenten van die content”, stelt Brein in de nieuwe berichten. “U bent aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door uw inbreuk. Stichting Brein sommeert u uw illegale aanbod van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde content onmiddellijk te staken en gestaakt te houden.”

Bewijs

Brein wil dergelijke waarschuwingen laten volgen door juridische actie. Volgens Kuik zal dat ‘binnenkort’ gebeuren. Wanneer dat precies is, wil hij niet zeggen. “Maar we hebben het niet meer over maanden. We zijn nu bezig bewijs te verzamelen tegen de volhardende veelaanbieders.”

Bij de aanpak van illegale muziekaanbieders zal Brein moeten aankloppen bij providers voor de persoonsgegevens van klanten. Brein kan via uitwisselsoftware alleen het ip-adres achterhalen van een persoon die muziek aanbiedt. Voor de bijbehorende naw-gegevens heeft de organisatie de hulp van de internetaanbieders nodig.

Het ligt voor de hand dat (een deel van) de Nederlandse internetaanbieders dergelijke gegevens niet zonder slag of stoot zullen overdragen aan Brein. Een rechtszaak tussen Brein en een internetaanbieder lijkt daarmee onvermijdelijk. “Geweldig. Dan krijgt die provider extra aandacht”, meent Kuik.

Spam

Sinds Brein in augustus begon met het verzenden van waarschuwingen, heeft de organisatie ongeveer 300.000 berichten verstuurd. Volgens Tim Kuik van stichting Brein is daarvan maar eenderde (100.000 berichten) aangekomen. “Niet iedereen wil im-berichten ontvangen via uitwisselprogramma’s.”

Kuik ontkent dat de berichten een soort spam zouden zijn. “De berichten zijn niet commercieel of ideologisch van aard.” Dat de berichten ongevraagd zouden zijn, spreekt Kuik ook tegen. “Een persoon die zo’n bericht ontvangt, heeft er wél om gevraagd. Hij maakt immers inbreuk op het auteursrecht. Als je door het rode stoplicht rijdt, kun je ook moeilijk gaan klagen dat je wordt lastiggevallen door de politie.”