13 Voorspellingen voor 2013

Wat heeft 2013 voor ons in petto? Een overname van zoekmachine Ilse? Een Whatsapp-moord? Columnist Maarten Reijnders kijkt in zijn glazen bol.

21 januari

De introductie van een betaalmuur voor de Belgische krantensites loopt een nog onbekende vertraging op als blijkt dat de krantenconcerns voor de bouw van de muur metselaars hebben ingehuurd in plaats van programmeurs. De uit Nederland afkomstige chef internet van dagblad De Morgen noemt de ontstane situatie ‘suboptimaal’.

6 februari

UPC kondigt aan dat het bedrijf gaat stoppen met het inplannen van een dagdeel waarop een installateur bij klanten langskomt. In plaats daarvan kunnen abonnees in het vervolg een afspraak maken voor een week waarin de installateur op een volstrekt willekeurig tijdstip zal aanbellen. Enkele maanden later nemen Ziggo en KPN deze werkwijze over.

12 maart

De burgemeester van Utrecht besluit de vergunning voor een telecombeurs in de Jaarbeurs in te trekken uit vrees voor een gewelddadig treffen tussen iPhone-fans en bezitters van een Samsung Galaxy. Bij eerdere rellen tussen de twee rivaliserende groepen vielen afgelopen weekend twee gewonden en werd er voor tienduizenden euro’s schade aangericht aan de glasplaten van smartphones van beide merken.

1 april

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie kondigt aan dat de bewaarplicht voor internet- en telefoniegegevens met onmiddellijke ingang wordt afgeschaft. In een brief aan de Kamer schrijft hij: ‘Deze ongekende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van miljoenen Nederlandse burgers die van geen enkel misdrijf worden verdacht, valt niet langer te rechtvaardigen. 1 April!’

10 mei

De Amsterdammer Jan de Vries wordt in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis opgenomen met een ernstige muisarm. Hij heeft zijn zware blessure vermoedelijk opgelopen door het eindeloos wegklikken van cookie-meldingen.

18 mei

Precies een jaar na de beursintroductie staat het aandeel Facebook weer op hetzelfde niveau als bij zijn debuut op de Nasdaq. Beleggers hebben het aandeel, dat in de eerste maanden van zijn notering in een vrije val terecht was gekomen, weer in de armen gesloten. Volgens analisten is de koersstijging te danken aan de beter dan verwachte winstcijfers die het bedrijf over het eerste kwartaal presenteerde. Het sociale netwerk is erin geslaagd om zijn winst op te krikken door zijn programmeurs tijdens een All-Night Hackathon te laten werken aan de meest gunstige belastingroute voor het bedrijf. Door een ingenieuze combinatie van de Double Irish, de Dutch sandwich en de Bermuda-route moet de Amerikaanse belastingdienst IRS nu jaarlijks een bedrag van ongeveer twee miljard dollar aan Facebook overmaken.

3 juni

Tijdens de WWDC in San Francisco presenteert een hologram van de in 2011 overleden Steve Jobs een revolutionair nieuw tv-toestel van Apple. Om tv-zenders te kunnen ontvangen is het wel nodig om het apparaat eerst aan je pc te koppelen zodat je het toestel kunt syncen via iTunes. Bij het begin van een nieuw programma moeten kijkers eerst hun AppleID invullen. Apple-fans roemen desalniettemin de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe tv. De Britse zender ITV maakt bezwaar tegen de naam van het toestel: de iTV.

30 juli

Om het gebruik van de OV-chipkaart aan te moedigen voegen de Nederlandse Spoorwegen een nieuwe vorm van tactile feedback toe aan de kaartjesautomaten op de stations. Reizigers die een papieren kaartje willen kopen, krijgen bij aanraking van het apparaat voortaan een elektrische schok toegediend. Een woordvoerder van de NS spreekt tegen dat reizigers zo gedwongen worden om over te stappen naar de OV-chipkaart. ‘Ons doel is om het reizen met de trein tot een onvergetelijke ervaring te maken en wij denken dat deze vernieuwing daaraan kan bijdragen.’ De nieuwe feature van de kaartjesautomaten blijkt nog niet op alle stations te werken, zo ontdekt de researchredactie van RTL Nieuws. Reizigersvereniging Rover vermoedt dat de functie het nog niet overal doet omdat de installateurs die de kaartjesautomaten moeten aanpassen, met de Fyra reizen.

31 juli

Als reactie op de invoering van de nieuwe kaartjesautomaten besluit het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen om tijdens de hackersconferentie OHM2013 de computers van de Prorail-verkeersleiding te hacken. Voor het eerst sinds 13 augustus 1983 rijden die dag alle treinen in Nederland op tijd.

29 augustus

Een IT-project bij de overheid wordt op tijd en binnen budget afgerond. De Tweede Kamer besluit een parlementaire-enquĂȘtecommissie in te stellen om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

19 oktober

Nederland wordt opgeschrikt door een gruwelijke moord van een 28-jarige Delftenaar op een even oude plaatsgenote. Omdat dader en slachtoffer, die elkaar al sinds de kleuterschool kennen, drie weken voor de moord met elkaar hebben gewhatsappt, spreken de media al snel van de ‘Whatsapp-moord’.

2 november

HP wordt de eerste fabrikant die klanten een gratis laserprinter cadeau geeft als zij een toner kopen. ‘Door onze toner-klanten een aardigheidje cadeau te geven, denken we onze omzet een impuls te kunnen geven’, aldus een zegsman van het bedrijf.

5 december

De Telegraaf Media Groep neemt zoekmachine Ilse over van uitgever Sanoma. ‘Met deze strategische overname wil TMG zijn positie als grootste multimediale uitgever van Nederland versterken’, zo stelt het uitgeefconcern in een verklaring. Chief operating officer (COO) Patrick Morley spreekt van ‘een belangrijke strategische stap omdat een flinke impuls wordt geleverd aan verwezenlijking van de TMG-doelstelling een groter aandeel van het resultaat te realiseren met digitale media’. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid maken beide partijen niet bekend, maar volgens insiders zou het gaan om een bedrag van 327 miljoen euro.

Dit artikel verscheen op Webwereld.