1 April: Fries domein en horloge met GPS Charging System

Verreweg de best uitgevoerde 1-aprilgrap van dit jaar is het nieuwe top-level domein, speciaal voor Friezen: ‘.fy’. Deze domeinen worden uitgegeven door de Stichting Internet Domeinnammeregistraasje Fryslân (SIDF).

“De initiatiefnemers zijn van mening dat ook Friezen diensten moeten kunnen leveren in hun eigen taal via een domeinnaam waar vanaf is te lezen dat Friese informatie wordt geleverd”, stelt de SIDF.

“Vanaf 7 april wordt de eerste fase gestart waarin gerechtigden hun domeinnaam kunnen opeisen. In eerste instantie krijgen Friezen de kans om een domeinnaam te registreren boven bijvoorbeeld multinationals buiten de provincie omdat het provinciale belang zwaarder weegt dan het internationale belang.”

Het Friese domein van de SIDF (www.sidf.fy) is via een groot aantal Nederlandse internetaanbieders, waaronder @Home, Versatel en Tiscali, te bereiken. Voor de klanten van de providers die de ‘.fy’-extensie niet steunen is er www.sidf.nl.

Horloge met GPS Charging System

Locatienet komt met een navigatiehorloge op de proppen. “Door goede samenwerking met diverse aanbieders van computerschermen hebben we de afgelopen maanden kunnen werken aan een scherm ter grootte van een horloge”, aldus De Hertog, ‘directeur innovatie Locatienet’, in een persbericht.

Een opmerkelijke noviteit is het zogeheten GPS Charging System waarover het horloge beschikt. Dankzij dit systeem zou de batterij van het horloge via de GPS-satellieten van energie worden voorzien. “Wekelijks een uurtje navigeren is al voldoende om de unit continu van stroom te voorzien!”

Betaalde weblogs

“Binnenkort kan iedere weblogger geld gaan verdienen met zijn weblog. De nieuwe site Weblognieuws.nl gaat namelijk betalen voor de hersenspinsels van webloggers die deelnemen aan dit initiatief”, zo meldde Weblognieuws.nl ruim een week geleden.

“Webloggers die zich aanmelden kunnen alvast een banner van Weblognieuws.nl op hun site plaatsen”, zo ging het bericht verder. “Begin april zal de site volledig operationeel zijn en zullen de beste bijdragen van de diverse Nederlandse weblogs allemaal terug te vinden zijn op een website. Omdat gewerkt wordt met een bèta-versie zal de inschrijving tijdelijk worden stopgezet per 31 maart.”

Het blijkt een grote grap te zijn. Wie vandaag naar Weblognieuws.nl gaat, krijgt de mededeling: “1 April, All Your Blog Belong 2 Och!” Talloze bloggers trapten in de grap, zo blijkt uit het overzicht van Ochblog. Een troost: ook diverse media trapten er in. “Check bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Marketingfacts en Nieuwe Revu“, schrijft Retecool.

Blauwe spelling

Naast het Groene Boekje, de witte spelling (van een aantal media) is er nu ook het Blauwe boekje. “De blauwe spelling verwijst met een knipoog naar de bekende smurfentaal” aldus prof. dr. Martin Everaert, directeur van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT).

Het Blauwe boekje bevat de internetspelling. De taalkundigen van LOT onderzochten welke spellingsregels in de online-praktijk gebruikt worden. Uit internetfora, e-mails en vraaggesprekken met 104 middelbare scholieren distilleerden Everaert en collega’s het natuurlijke taalbeeld van internettende Nederlanders. Een van de regels: nooit hoofdletters behalve aan begin van de zin.

Hoewel het Blauwe boekje pas medio april in de winkel ligt, kunnen bezoekers van Kennislink zich zaterdag (1 april) al inschrijven voor een exemplaar. “De eerste 100 mensen die reageren krijgen na verder contact het blauwe boekje thuisbezorgd.”

Betalen bij Tweedehands.net

De advertentiesite Tweedehands.net meldt dat er in het vervolg betaald moet worden voor een advertentie: vijf procent ‘marktbelasting’ en 1 euro per geplaatst artikel. Het verschuldigde bedrag kan oplopen tot 250 euro.

De grap van Tweedehands.net is een steek onder water voor sites als Marktplaats en Speurders, waar bezoekers in sommige gevallen inderdaad de portemonnee moeten trekken voor het plaatsen van een advertentie.

China koopt Google

Zoals veel Britse media komt ook The Register dit jaar weer met een 1-aprilgrap. De volksrepubliek China heeft een controlerend belang verworven in de zoekmachine Google, zo meldt de redactie van The Register vanuit ‘een geheime locatie in de buurt van Silicon Valley’.

“Ons onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat Google al jaren in opdracht van de volksrepubliek China werkt. Google houdt zich bezig met het verzamelen van gegevens over Amerikaanse burgers. Daarnaast heeft het bedrijf essentiële onderdelen van ’s lands infrastructuur in handen.” De redactie van Webwereld heeft daar maar één ding aan toe te voegen: LMAO!

Google Romance

Google laat zichzelf dit jaar ook niet onbetuigd. De zoekgigant heeft de bètaversie van de dienst Google Romance gelanceerd. “Als je er goed over nadenkt, is liefde gewoon een zoekprobleem”, stelt het bedrijf. “Google Romance is onze oplossing.”

“Zoals u wellicht weet, is het organiseren van alle informatie van de wereld onze missie”, stelt Jonathan Rosenberg in een persbericht. “En laten we eerlijk zijn: er is geen onderwerp waarover de informatie zo slecht georganiseerd is als de liefde.”

Het opmerkelijkste onderdeel van de nieuwe dienst is dat Google de kosten voor een afspraakje betaalt als het stel geen probleem heeft met ‘relevante advertenties’ gedurende de avond.

Web 2.0 opkopen (en afsluiten)

Yahoo, de grote concurrent van Google, heeft besloten om Web 2.0 compleet op te kopen. Te beginnen met Dogg, de Web 2.0-kruising tussen Digg en Dogster (“Where Every Dog Has A Webpage”).

Mission Impossible 3

Volgens de site van Veronica wordt vanavond de film Mission Impossible 3 uitgezonden. Ook diverse omroepgidsen melden de uitzending. Een probleempje: de betreffende film is nog niet in de bioscopen te zien geweest.

Vandaar wellicht ook de volgende mededeling in het programma-overzicht van Veronica: “Volgende tijden onder voorbehoud i.v.m. onbekende lengte Mission Impossible 3.”

MacNed TV

Een andere tv-uitzending van 1 april is het programma MacNed TV. Met in de eerste aflevering: ” Nance neemt een kijkje in een tweetal Apple Centres in Nederland en brengt de hoofden van de verkopers op hol. Herbert onderwerpt de MacBook Pro aan een stevige test. Francisco interviewt General Manager Apple Benelux Ton van Garderen en heeft een goed gesprek met de heren achter de Podcasts van One More Thing.”

De tv-gidsen die vermelden dat zaterdagavond de film Mission Impossible 3 wordt uitgezonden, reppen vreemd genoeg met geen woord over MacNed TV. Volgens de Mac-site MacNed.nl is het programma om 16.00 uur te zien bij SBS6.

Marketingfacts heeft ook een overzicht met 1-aprilgrappen.