De nieuwe site Vierjaar.nl wil burgers in staat stellen om Nederlandse politici aan te spreken op hun beleid. Dat moet gaan gebeuren met e-mailcampagnes.
Volgens Flip Tonkens, één van de initiatiefnemers van de site, is Vierjaar.nl voortgekomen uit de behoefte om actie te kunnen ondernemen. “Je kiest een volksvertegenwoordiger voor vier jaar, maar in de tussentijd kan die heel gekke dingen gaan doen. Neem bijvoorbeeld een enquête naar de Irak-oorlog. De PvdA heeft beloofd dat een dergelijk onderzoek zou plaatsvinden, maar nu ze in de regering zitten, gaat dat niet door. Mensen moeten de PvdA daarover ter verantwoording kunnen roepen.”
Via Vierjaar.nl kan iedereen een e-mailcampagne starten en andere burgers oproepen om via een pagina mails te sturen naar een aantal geselecteerde Kamerleden. Voordat een campagne online gaat, wordt die wel eerst goedgekeurd door Vierjaar.nl. “We controleren bijvoorbeeld op discriminatie. En we zitten ook niet te wachten op oproepen dat iemand moet oprotten of doodvallen.”
Tonkens is bezig met het werven van campagnes. “Wat daarbij opvalt is dat vooral rechtse clubs meteen enthousiast reageren. Zo zijn we nu in gesprek met mensen die een campagne willen starten tegen de hoge belastingen. Bij linkse organisaties gaat dat tot mij verbazing een stuk moeizamer.”
Knap vervelend
Toen Webwereld in 2002 een onderzoek deed naar het e-mailgebruik onder Tweede Kamerleden, klaagden enkele parlementariërs over de e-mailcampagnes van belangengroepen en bedrijven. Zo noemde Leen van Dijke (ChristenUnie) zulke acties ‘knap vervelend’, terwijl VVD’er Clemens Cornielje meldde dat hij dergelijke berichten meteen weggooide.
Tonkens: “Ik kan me heel goed voorstellen dat ze daar gek van worden. Maar het zijn wel mails van kiezers. Als Kamerleden ons laten weten dat ze wel genoeg mails hebben ontvangen, kunnen we ongetwijfeld wel tot een vergelijk komen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld laten weten wat hun reactie is op de ontvangen mails.”
Als voorbeeld noemt Tonkens de site Ozbprotest.nl van de Vereniging Eigen Huis. Via die site is het mogelijk de fractievoorzitters van de Tweede Kamerfracties te mailen om te protesteren tegen het besluit van het kabinet om de maximale stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) op te heffen. Op de site staan inmiddels berichten van fractieleiders die op de protestmails hebben gereageerd.