Radioprogramma zendt tv-beelden uit via radio

Welke computerfreak van boven de twintig herinnert het zich niet? De Basic-codes die via de radio werden uitgezonden. Het was een hoop gepiep en geknars dat je met een cassettebandje moest opnemen. Stopte je het bandje in de speler van je computer, dan bleek je een programma te hebben opgenomen.

Deze week gaat het radioprogramma Telescoop, de ‘opvolger’ van het programma dat destijds de Basic-codes via de ether verzond, een vergelijkbaar uitzending verzorgen. Deze keer zijn het geen regels programmeercode die worden verzonden, maar televisiebeelden.

De beelden zijn bedoeld voor een mechanische televisie met daarin een Nipkow-schijf. Grofraster-televisie wordt deze uit de jaren dertig stammende voorloper van de moderne televisie genoemd.

De frequenties van het signaal van de mechanische televisie liggen in het hoorbare gebied. Tv-uitzendingen die hiervoor zijn bedoeld, kunnen dus op een cassettebandje of audio-cd worden opgenomen.

Onweer

“Aanleiding voor deze uitzending is een bijeenkomst van de Narrow Band Television Association die vorige week werd gehouden. Zij houden zich met grofraster-televisie bezig”, vertelt Mark Beehuis, redacteur van Telescoop. “We hebben daar een reportage over en het leek ons leuk om daar ook wat beelden bij uit te zenden. Twintig seconden testbeeld en dertig seconden bewegend beeld.”

Weinig mensen zullen de geluiden via de radio kunnen zien. Niet meer dan twintig mensen in de Benelux hebben een mechanisch tv-toestel. Met behulp van software, die gratis op internet te downloaden is, kan de ruis en het gepiep toch omgezet worden.

Bij het versturen van softwarecode via de radio kon de weersgesteldheid vaak roet in het eten gooien, zullen computeraars zich wellicht kunnen herinneren uit de jaren tachtig. Onweer kon er bijvoorbeeld voor zorgen dat het opgenomen geruis en gepiep geen goed programma vormde.

In dit geval speelt dat probleem minder, denkt Beekhuis. “Bij die Basic-codes ging het om een binair bestand dat exact moest kloppen. Hierbij gaat het om een analoog signaal. Daarbij luistert het minder nauw.