Waarom was Ilse-directeur Paul Molenaar donderdagavond uitgenodigd voor de bijeenkomst ‘Nieuwe ronde nieuwe kansen’ van de sectie internet van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)? Hij gaf zelf het antwoord: het kwam door de ‘sterk masochistische inslag van de beroepsgroep’. Molenaar schetste geen vrolijk toekomstbeeld voor de verzamelde journalisten.
Als één van de vijf kinderen van Paul Molenaar van plan zou zijn om de journalistiek in te gaan, zou dat voor de directeur van Ilse Media (ooit begonnen als journalist) geen reden zijn tot vrolijkheid. De klassieke journalistiek is volgens Molenaar een sterfhuis.
“Je moet blij zijn als er over tien jaar nog één derde van de werkgelegenheid over is”, zei hij aan het begin van de avond. Later schetste hij een nog somberder beeld: uiteindelijk zullen er maar 20 procent van de huidige 13 à 14 duizend journalisten in Nederland overblijven. “Als je kijkt naar Google News, dan zie je dat 80 procent van het nieuws doubleert in de kranten. Dat is natuurlijk vragen om problemen.”
“Redacties van honderd man zijn voorbij”, meent Molenaar. Het is nergens voor nodig om grote redacties aan te houden als alle kranten toch allemaal hetzelfde nieuws brengen. “Middelmatige journalisten die persberichten bewerken, verdienen het om de WW in te gaan.”
Volgens Molenaar zijn er drie trends die de klassieke journalistiek in de problemen brengen. (1) Nieuws is steeds makkelijker gratis te krijgen, (2) er is meer informatie en er zijn meer media en (3) de gevestigde media hebben een grote afstand tot de zaken waarmee de consumenten bezig zijn.
Passie
Molenaars advies aan jonge journalisten (en aan zijn kinderen met journalistieke ambities): vergeet alles wat met klassieke journalistiek te maken heeft. Volgens de Ilse-directeur is er toekomst voor journalistiek die met passie wordt gemaakt. “De informatiebehoefte wordt steeds meer bevredigd door partijen die passie voor een onderwerp hebben.”
Dat onderwerp kan alles zijn: van auto’s tot Afrikaanse mieren. Molenaar verhaalde van een hackerscommunity die geld doneert om de maker van een Xbox360-site in staat te stellen om de spelcomputer uit elkaar te halen en in kaart te brengen. In de toekomst zullen dergelijke vormen van financiering steeds meer voorkomen, denkt de Ilse-topman.
Dat de journalistiek nog een rol heeft te vervullen als waakhond van de democratie gaat er bij Molenaar niet in. “Een ambtenaar die een vertrouwelijk stuk wil lekken, kan dat ook bij een weblog neerleggen.”
Dit artikel verscheen op De Nieuwe Reporter.