Op dit moment loopt er in nl.newsgroups een stemming over de aanvraag van de nl-nieuwsgroep nl.shift. Bij Planet Internet bestaat er al een soortgelijke groep: pi.shift. Pi.shift is alleen toegankelijk voor abonnees van Planet Internet (en World Access). Abonnees bij andere providers kunnen deze nieuwsgroep niet volgen. Met de nieuwe groep nl.shift kan daar verandering in komen. De nl-nieuwsgroepen zijn wel voor abonnees van andere providers beschikbaar.
De meeste nieuwsgroepen kunnen door elke provider worden doorgegeven. Er zijn echter ook nieuwsgroepen die maar bij een provider te lezen zijn. Dat zijn de nieuwsgroepen van de provider zelf. Nieuwsgroepen van Planet Internet zijn alleen door abonnees van Planet Internet (en sinds kort World Access) te lezen.
Niet alle providers houden hun nieuwsgroepen alleen voor hun eigen abonnees. Xs4all bijvoorbeeld. Iedereen mag alle xs4all-nieuwsgroepen komen ophalen, tot de huishoudelijke mededelingen aan toe.
Nu is een nieuwsgroep met huishoudelijke mededelingen waarschijnlijk niet zo interessant voor abonnees van andere providers, maar andere nieuwsgroepen kunnen dat wel zijn. Remko Verheul bijvoorbeeld is een grote fan van de Planet Internet-groep pi.shift. Jammer eigenlijk dat abonnees van andere providers deze nieuwsgroep niet kunnen lezen, verzuchtte hij op een dag.
Samen met Maarten Reijnders (waar hebben we die naam meer gehoord? 🙂 ) besloot hij de procedure voor het aanmaken van een nl-nieuwsgroep op te starten (uitleg over deze procedure is hieronder te vinden). Daartoe posten zij hun idee in nl.newsgroups: “nl.shift moet een nieuwsgroep worden voor alle zaken die betrekking hebben op internetcultuur, slecht functionerende isdn-lijnen, het Bill Gates Supervirus, malafide computerverkopers en artikelen uit het prima internetblad Shift (http://www.shift.pi.net/). Het is de bedoeling dat er flink gekruispost wordt met pi.shift, een soortgelijke nieuwsgroep die alleen toegankelijk is voor Planet Internerds.”
De lezers van nl.newsgroups waren vrijwel unaniem in hun oordeel over het aanmaken van nl.shift: niet doen! De naam was vaag en wat voor berichten er in nl.shift moesten verschijnen was ook niet duidelijk, zo luidde de kritiek. Bovendien vreesden sommigen voor een wildgroei aan vreemde nieuwsgroepnamen.</p><p>Remco en Maarten lieten zich niet ontmoedigen en twee weken geleden ging de stemming voor nl.shift van start. De stemming duurt nog tot volgende week zaterdag.
– Een nl-nieuwsgroep aanmaken
Hoe gaat dat in zijn werk, een Nederlandse nieuwsgroep aanmaken? Allereerst plaats je in de nieuwsgroep nl.newsgroups een Request for Discussion (RFD). In deze RFD leg je uit wat voor nieuwsgroep je wil oprichten en waarom. Vervolgens volgt er een discussieperiode over je voorstel. De lezers van nl.announce geven kritiek op je voorstel. Het is aan de initiatoren wat ze met de kritiek doen.
Dan, na een tijdje discussieren, kan er gestemd worden. Peter Peters, de voorzitter van het NL-Stembureau, plaatst een Call for Votes (CFV). De stemperiode duurt twee of drie weken. Binnenkort verandert deze stemperiode hoogstwaarschijnlijk. Adri Verhoef, de nl-administrator, stuurde vandaag een mailtje rond waarin hij voorstelt de richtlijnen voor het aanmaken van nl-nieuwsgroepen te veranderen. Volgens de nieuwe richtlijnen zal de stemperiode minimaal 21 en maximaal 31 dagen duren.
Binnen vijf dagen na het sluiten van het stembureau worden de uitslagen gepost. Een nieuwsgroep is aangenomen, als aan de volgende twee criteria is voldaan:
1. Het verschil tussen de aantallen geldige voor- en tegenstemmen moet tenminste 50 bedragen.
2. Tenminste 2/3 deel van de geldige voor- en tegenstemmen dient voor te zijn. Nadat de uitslag is gepost, is er nog vijf dagen de tijd om bezwaren in te dienen.
Erwin Gavic heeft een NL-pagina gemaakt waar alle relevante informatie voor het aanmaken van nl-nieuwsgroepen netjes op een rijtje staat. Ook staat er een aantal FAQs van reeds bestaande nl-nieuwsgroepen.