,,U heeft een nieuw e-mailbericht. Bericht van: Pietje Puk. Onderwerp: afspraak vanavond.”
Sinds kort is het mogelijk om je e-mailberichten via de telefoon te beluisteren. Echt geweldig klinkt het nog niet, maar voor wie veel onderweg is en geen zin heeft om een laptop mee te zeulen, kan het handig zijn. E-mail beluisteren gaat wat trager en moeizamer dan gewoon lezen, maar als je in de file staat of in de trein zit, heb je toch tijd zat.
Dat de gebruiker van deze nieuwe dienst af en toe het idee krijgt dat hij een robot met een spraakgebrek aan de lijn heeft, moet hij voorlopig nog op de koop toenemen. Engelse woorden bijvoorbeeld, snapt het programma dat de getypte tekst omzet in geluid, niet. ‘E-mail’ wordt uitgesproken als ‘eemaai’ en ‘provider’ klinkt als ‘proovieder’. De naam van de dienst, Message4u, wordt wel goed uitgesproken. Daar hebben ze bij het bedrijf achter Message4u al voor gezorgd, net zoals ze nu bezig zijn al die andere Engelse woorden die vaak in e-mailtjes voorkomen, in te voeren.
Ook in een vakterm als het woord ‘TCP/IP-protocol’ verslikt de computer zich. Dat woord wordt letter voor letter uitgesproken: T-C-P-schuine streep-I-P-p-r-o-t-o-c-o-l. De zogeheten smiley’s die veel in e-mailberichten worden gebruikt (;-), :-() komen niet helemaal goed door; alleen de leestekens worden opgesomd.
Om je e-mails per telefoon te beluisteren, moet je je eerst aanmelden bij Message4u (www.message4u.nl). Daartoe vul je op de site van Message4u je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord in. Is het wel verstandig om zomaar op elke site het wachtwoord voor je e-mailadres in te vullen? Op hoe meer plaatsen je wachtwoord bekend is, hoe groter de kans dat een hacker er op een kwade dag mee aan de haal gaat. Marcel Raats, directeur van het bedrijf achter Message4u, erkent dat gevaar. ,,We kunnen geen volledige garantie geven dat de wachtwoorden altijd veilig opgeborgen zijn, maar dat kan een gewone internetaanbieder ook niet.”
Als je je hebt aangemeld bij Message4u krijg je een (gratis) telefoonnummer toegewezen. Dat nummer moet je bellen om je e-mailberichten af te luisteren. Om te voorkomen dat anderen je berichten ook kunnen beluisteren, krijg je ook een 4-cijferige pincode, die je moet intoetsen nadat je naar het nummer hebt gebeld. De dienst is, zoals bijna alles op internet, gratis. De mensen achter Message4u denken uiteindelijk geld te gaan verdienen met een uitgebreidere, betaalde dienst.
Op dit moment is Message4u nog de enige dienst, waarbij je je e-mail per telefoon kunt beluisteren, maar het Amsterdamse bedrijf Xoip (www.xoip.nl) heeft plannen om komende maand een soortgelijke dienst ’te beginnen’. Eerder was het al mogelijk om bij Xoip een gratis telefoonnummer aan te vragen, waarop je faxen en voice-mailberichten per e-mail kunt ontvangen.
Dit artikel verscheen in Trouw.