‘Dure’ site UnitedSmokers blijkt kopie

Een pakje sigaretten voor 1,10 euro, het is de droom van veel Nederlandse rokers. Er zouden zich binnen drie dagen al meer dan 50.000 rokers hebben gemeld bij UnitedSmokers, een site die goedkope – want belastingvrij uit Cuba ingevoerde – sigaretten belooft. Maar is het geen 1-aprilgrap? Nee hoor, zei woordvoerder Laurens Appel maandag al tegen WebWereld. “Dat zou wel een hele dure grap voor ons zijn. Wat denk je dat het maken van zo’n site kost?”

Niet zo veel, zo blijkt. De site van UnitedSmokers lijkt namelijk verdacht veel op die van het Zwitserse Yesmoke. Grote delen zijn zelfs overgenomen. De opmaak, de foto’s van de pakjes sigaretten, de lijsten met veelgestelde vragen: allemaal letterlijke kopieën van de site van Yesmoke.

Het definitieve bewijs dat we te maken hebben met een 1-aprilgrap? Niet volgens Appel. “Hiermee is nog niks gezegd.” Maar waarom zijn de twee sites dan bijna identiek? Waarom zijn de lijsten met FAQs (Frequently Asked Questions) letterlijk overgenomen? Appel: “Het is logisch dat je in verschillende landen dezelfde antwoorden hebt op dezelfde vragen. Als je een Duitser vraagt hoeveel twee plus twee is, geeft hij toch hetzelfde antwoord als een Nederlander?” Opmerkelijk is wel dat UnitedSmokers ook een passage heeft overgenomen over Eft Office, een Zwitsers systeem voor creditcardbetalingen.

En er bestaat toch ook nog zoiets als auteursrechten? Het is toch niet toegestaan om zomaar hele delen van sites te kopiëren? Appel: “Vanaf woensdagavond kun je me in Zwitserland bereiken. Misschien dat je dan zelf de link kunt leggen.” Dus de mensen achter UnitedSmokers zijn dezelfde als achter Yesmoke? “Dat hoor je mij niet zeggen. Er zijn vier financiers. Een daarvan is Pedro Fernandez, een Cubaan die al langer in de tabaksbusiness actief is. Van de andere drie mag ik de identiteit nog niet prijsgeven.”

Dus UnitedSmokers is geen goedkope publiciteitsstunt van Happypoint, het bedrijf waarvoor Appel werkt? “Nee hoor, Happypoint heeft verder niets met UnitedSmokers te maken. Wij zijn alleen ingehuurd om de e-mailafhandeling en voorlichting te doen. Ik houd precies bij hoeveel tijd ik daaraan kwijt ben. Als ik een halfuur met jou zit te praten, gaat daar weer een factuur voor de deur uit. En dat zijn geen slechte tarieven, kan ik je vertellen.”

Belasting

Het Ministerie van Financiën houdt ondertussen vol dat de lacune in de belastingwetgeving die UnitedSmokers ontdekt denkt te hebben, niet bestaat. UnitedSmokers verwijst via zijn site naar een pagina op de site van de Belastingdienst. Daar staat: “Voor artikelen die u buiten de EU heeft gekocht, is vrijstelling van belasting mogelijk. Per zending geldt een vrijstelling van belasting tot een bedrag van f 48 (22 euro).” En dat is precies het bedrag dat twee sloffen sigaretten bij UnitedSmokers kosten.

Eveline Hijink, woordvoerster bij het Ministerie van Justitie, boort de hoop van de Nederlandse rokers echter de grond in. “Als je producten als drank, brandstof of tabak invoert, wordt daar gewoon accijns over geheven. De hoeveelheid doet er niet toe. Mensen die via UnitedSmokers sigaretten willen bestellen, worden dus gewoon aangeslagen.”