Beursgang World Online vijf jaar geleden

De foto’s zullen Nina Brink tot in de lengte der dagen blijven achtervolgen: met opgestoken duimen staat ze op de Amsterdamse beursvloer. Op het bord achter haar is de openingskoers van het aandeel World Online te zien: 50,20 euro. We schrijven 17 maart 2000.

Een dag eerder houdt Roel Janssen in een column in NRC Handelsblad een lofzang op de aanstaande beursgang. Dankzij internet zou alles fundamenteel veranderen. “Een van de eigenschappen van de Nieuwe Economie is dat de aanhoudende groei gepaard gaat met lage inflatie. De zorgen over oververhitting van de economie horen thuis in het handboek van de oude economie.”

Anderen zijn aanmerkelijk minder optimistisch. “De tulpenmanie is terug”, kopt Trouw op 16 maart 2000. Op de opiniepagina van NRC Handelsblad schrijft hoogleraar economie Arjen Witteloostuijn een artikel met de conclusie: “World Online is een zeepbel”.

Deze mening wordt gedeeld door een aantal bellenblazende actievoerders die zich op 17 maart voor de ingang van de Amsterdamse beurs hadden verzameld. Zij ontrollen een spandoek met de tekst ‘Stop Windhandel!’. Een van de actievoerders deelt speculaasjes (‘speculatie’) uit, terwijl een ander ‘gebakken lucht’ verkoopt.

In het beursgebouw worden ondertussen de champagneglazen geheven. De koers van World Online stijgt door naar 50,55 euro. De kater volgt echter snel. Aan het einde van de handelsdag staat er een prijs van 43,20 euro op de borden, slechts een half procent hoger dan de uitgifteprijs. Vijf dagen later duikelt de koers onder de dertig euro.

Prospectus

De beursgang van World Online is een klassiek voorbeeld van een verkeerde timing. Anderhalve week eerder heeft de technologiebeurs Nasdaq zijn hoogste koers bereikt. Vanaf dat moment gaat het alleen maar bergafwaarts. Het vertrouwen in de nieuwe economie en de verlieslijdende internetbedrijven verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De vertrouwenscrisis wordt aangewakkerd door berichten dat Nina Brink een flink deel van haar aandelenpakket al voor de beursgang van de hand heeft gedaan. In het prospectus was deze informatie niet goed terug te vinden. Gedupeerde beleggers stappen naar de rechter, het openbaar ministerie start een onderzoek.

Een halfjaar na de beursgang wordt World Online opgeslokt door Tiscali. De Italiaanse provider legt 5,9 miljard euro neer voor World Online: nog niet de helft van wat de internetaanbieder van Nina Brink bij de beursintroductie waard was.