Michiel Frackers had zijn boek ‘Op zoek naar de heilige graal’ naar eigen zeggen niet kunnen schrijven in zijn tijd bij Planet Internet en BitMagic.
Vanaf vrijdag ligt het boek ‘Op zoek naar de heilige graal’ van Michiel Frackers in de winkel. Frackers was zowel betrokken bij de start van Planet Internet als bij die van het inmiddels failliete BitMagic en hij gold jarenlang als een briljante internetondernemer.
Uitgever Vassallucci prijst het boek aan als ‘een waar gebeurd verhaal over geniale nerds, gladde verkopers en gehaaide beleggers achter de internethype’. Volgens Frackers zelf is het een boek dat nooit uitgegeven had kunnen worden toen hij nog bij Planet Internet en BitMagic werkte.
“Dat was te beschadigend geweest”, aldus Frackers. In zijn boek, dat de periode 1991-2001 beslaat, veegt hij bijvoorbeeld de vloer aan met Riens Meijer, een van de directeuren van Planet Internet / World Access. “Meijer was gewoon een incompetente bokkenlul.”
Feest voorbij
De meeste lezers zullen met name uitkijken naar Frackers’ beschrijving van de opkomst en ondergang van BitMagic. Frackers was directeur van BitMagic, een van de meest ambitieuze Nederlandse internetbedrijven.
“BitMagic heeft de potentie om uit te groeien tot een bedrijf dat honderden miljoenen guldens waard is. Mogelijk zelfs een miljard”, aldus Frackers in mei 1999 in de Volkskrant. Het mocht niet zo zijn. BitMagic maakte nooit winst en ging deze zomer failliet.
Frackers nu: “Het bedrijf was achteraf niet goed genoeg. Het is dat het personeel zo hard werkte, anders waren we nog eerder failliet gegaan.”
“We hadden misschien eerder van start moeten gaan. Wat dat betreft ben ik te voorzichtig geweest. Nu begonnen we eind 1999, op het moment dat het feest eigenlijk al bijna voorbij was. Aan de andere kant hadden we dan misschien wel voldoende financiering kunnen binnenhalen, maar hadden we nu alsnog met een probleem gezeten.”
Francisco van Jole
Frackers zegt dat hij in zijn boek ‘namen, feiten en data’ noemt. Daarmee zet hij zich nadrukkelijk af tegen medeoprichter Francisco van Jole die tussen februari en juni van dit jaar op zijn site een feuilleton over de gebeurtenissen bij BitMagic publiceerde.
Van Jole, die het idee om dagelijks filmpjes naar abonnees te sturen verzon, vertrok al enkele maanden na de officiĆ«le start van BitMagic. Een bundeling van de verhalen van Van Jole verschijnt over anderhalve week als roman bij Meulenhoff onder de titel ‘Blink’.
Frackers en BitMagic worden in de verhalen van Van Jole nooit bij name genoemd. Maar voor de goede verstaander is het duidelijk dat ‘De mythomane Leider’ die Van Jole beschrijft, Michiel Frackers is. Ook andere bekenden, zoals de investeerder Eigenheimer (Roel Pieper) en Peter van Laagwegen (Pieter van Hoogstraten), zal de ingevoerde lezer snel herkennen.
Rechtszaak
Aanvankelijk riep Van Jole met zijn feuilleton de toorn van Frackers over zich af. Maar inmiddels is Frackers bijgedraaid. “Nu het boek wordt uitgegeven als een roman vind ik het prima. Als hij het als waarheid had gepresenteerd, had Francisco wel een probleem gehad. Dan had hij zeker een rechtszaak kunnen verwachten. Sommige zaken in zijn verhalen stroken namelijk niet met de werkelijkheid.”
Frackers prijst de schrijfkwaliteiten van Van Jole: “Hij heeft een gouden pennetje.” Wel noemt Frackers het ’teleurstellend’ dat Van Jole over collega’s schrijft. “Je kunt het niet maken om mensen die je zelf hebt aangenomen, naar beneden te halen. In mijn boek schrijf ik alleen maar over werkgevers, niet over collega’s of werknemers.”
Zelf blijft Frackers naar eigen zeggen ‘netjes’ over zijn voormalige collega. “Ik heb nooit wat slechts over Francisco gezegd, al had ik daar misschien wel zin in gehad. In het boek behandel ik alleen zijn vertrek.”